HockeyNews
PLUS

Bäst siffror i DIF – men Johansson slåss för en plats

(11307) Simon Johansson/Djurgården
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 5 december 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Simon Johansson har varit inne på två baklängesmål i SHL på hela hösten. Han toppar Djurgårdens plus/minusliga, men den 20-årige backen har svårt att platsa i den tuffa konkurrensen.

– Det är självklart att man alltid vill spela, säger Johansson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport 


I de senaste fyra SHL-matcherna har Simon Johansson varit petad. Djurgården har inga skador på backsidan och sju av backarna anses vara bättre än den spelskicklige högerskytten.


– Det är tuff konkurrenssituation och just nu är jag åttonde back så jag försöker bara köra på och visa att jag ska ta en topp sju-plats. Det är det enda jag kan göra så får de bestämma där uppe, säger Simon Johansson.


Han fick spela i tisdags i den första av två CHL-kvartsfinaler mot Red Bull München och det tog inte lång tid innan Johansson hade tackat för förtroendet och serverat Djurgårdsstjärnan Patrik Berglund till 1-0.


– Jag försöker backa ifrån när jag ser (Niclas) Bergfors kommer upp med pucken och skapa lite mer yta. Sedan ser jag att Berglund har tagit sig förbi sin back och slagit honom. Han snackade jäkligt bra så jag försökte bara hitta den på bladet så styrde han in den snyggt, säger Johansson.



Djurgården har skaffat sig en jättechans att nå semifinal i Champions Hockey League inför returen på bortais på tisdag.


– Jag tycker vi gör en bra match. Det är ändå en kvartsfinal och det är hemmaplan så det är viktigt att vinna första matchen och få med sig det. Nu har vi 5-1 och det är viktigt inför nästa match att ha med sig målen.


För Djurgården väntar toppmöte med Frölunda i SHL på torsdagen.


Då kan Robin Norell, som stod över i CHL mot München, åter vara tillbaka i laget och Simon Johansson förpassas till läktaren.


Djurgårdsbacken Simon Johansson kämpar stenhårt för mer istid i SHL. Foto: Bildbyrån.


Johansson har spelat i 16 av de 23 SHL-matcherna och har gjort ett mål och fyra assist. Det är poängmässigt femte bäst av Djurgårdens åtta backar.


Han har bara varit inne på två mål bakåt, men sju mål framåt och ingen Djurgårdsspelare har en bättre plus/minusstatistik.


– Han har gjort en jäkligt bra säsong för oss och har spelat mycket bra hockey. Egentligen har jag inte haft någon bra anledning till att inte ha honom i spel. Jag har varit jättenöjd med hans prestation och han spelar bra hockey med pucken för oss, säger Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


– Nu har det blivit åtta backar och han har fått stå lite vid sidan om. Det var kul att sätta in honom idag och han smaskade dit en assist direkt och hade ett härligt spel med pucken igen. Han visar verkligen kvaliteter över pucken som är positiva.


Simon Johansson är vid gott mod, trots den skarpa konkurrensen.


– Det är självklart att man alltid vill spela. Man känner väl lite frustration att man inte får lira, men jag försöker jobba hårt varje dag och visa att jag ska spela, säger Simon Johansson och ler.


– (Mot München) fick jag spela och då gäller det att ta vara på chansen. Det gäller att kriga. Man kan inte hänga med huvudet utan måste jobba stenhårt varje dag och visa att man vill vara här.


LÄS MERBakslag för skadade Djurgårdsforwarden: "Fastnade lite i isen"


Simon Johansson gjorde liksom hela Djurgården en bra insats mot München och laget är på gång. Johansson visade på nytt att han har bra split vision ute på isen.


– Jo, men det får jag väl ändå säga att jag har. Jag tycker att jag har bra koll på var mina medspelare är i spelet. Jag försöker vrida på huvudet väldigt mycket så jag ser var alla är, även motståndarspelarna. Det hjälper enormt när man kommer upp som lite rookie att titta överallt. Det skapar mer tid för en själv.


Känner du dig som en rookie?


– Jag har inte spelat en full SHL-säsong och var i Hockeyallsvenskan (Almtuna) förra året. Det var en stor erfarenhet. När man kommer till SHL är det en ny nivå. Det är nya saker och allting är nytt. Jag känner mig som en liten rookie.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!